Gefinancierde rechtsbijstand

Gratis intakegesprek

Een eerste telefoongesprek of probleemanalyse op kantoor is altijd gratis. En er wordt door de advocaat steeds eerst gekeken of u voor pro deo oftewel gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt. 

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Ik stel ons graag aan u voor.

Afspraak maken

Ieder eerste gesprek is altijd GRATIS en vrijblijvend zonder verplichtingen. Ik maak een eerste beoordeling voor u.

Advocaat

mr. B. van Nimwegen

Indien u niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt, heeft u de keuze om de advocaat in te schakelen tegen het gematigde uurtarief. Of tegen een vaste prijsafspraak.

Advocatenkantoor Van Nimwegen te Zeist is bereikbaar, laagdrempelig en betaalbaar. Het verleent vanuit een sociale filosofie goede juridische bijstand tegen aantrekkelijke tarieven voor iedereen.

Gefinancierde rechtsbijstand is een systeem waarbij de overheid (via de Raad voor Rechtsbijstand) grotendeels de kosten van rechtsbijstand door uw advocaat betaalt voor mensen met een bepaald maximum inkomen (voor 2020 € 27.900,00 voor alleenstaanden en € 39.400,00 voor gehuwden/samenwonenden/eenoudergezin). De advocaat werkt dan op basis van een ’toevoeging’. Afhankelijk van uw inkomen (van 2 jaar geleden) bent u een door de overheid bepaalde ‘eigen bijdrage’ verschuldigd. Deze is eenmalig en varieert van € 203,00 tot € 881,00.  In sommige gevallen bedraagt deze nog minder of zelfs nihil. Ook kan naar uw huidige inkomen worden gekeken. Meer informatie over het systeem vindt u op www.rechtsbijstand.nl. Leest u ook de algemene voorwaarden onderaan de pagina die steeds gelden.

  • overheid betaalt de meeste kosten
  • u betaalt alleen de eigen bijdrage
  • afhankelijk van uw inkomen (2 jaar geleden)
  • korting op bijkomende kosten

Overige kosten

Het systeem van gefinancierde rechtsbijstand ziet op de werkzaamheden door de advocaat. Maar ook voor bijkomende kosten (‘verschotten’)biedt een ’toevoeging’ voordelen. De kosten van een deurwaarder of tolk worden dan bijvoorbeeld ook vergoed door de overheid. De verschuldigde griffierechten voor het voeren van een procedure bij de rechtbank worden flink verlaagd indien u voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt.

Als er andere bijkomende kosten zijn die noodzakelijk zijn voor het behartigen van uw zaak, worden deze door de advocaat met u besproken voordat ze daadwerkelijk worden gemaakt. U kunt dan denken aan een uittreksel van de Kamer van Koophandel of gemeentelijke basisadministratie zodat de wederpartij op het juiste adres wordt aangeschreven of gedagvaard. Al dit soort kosten worden alleen gemaakt in overleg met u. Bovendien worden zowel de kosten voor rechtsbijstand als de ‘verschotten’ altijd verhaald op de wederpartij.

Bij het gratis intakegesprek wordt u zo volledig mogelijk voorgelicht over de mogelijke kosten.

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen?